Gouden kurkuma melk

Met dank aan: http://www.srisriayurveda.nl/

 

Gouden kurkuma melk is een heerlijk winters drankje met vele goede eigenschappen

Traditioneel wordt gouden kurkuma melk veel gebruikt binnen de Ayurveda. Kurkuma heeft volgens vele onderzoeken geweldige helende eigenschappen en wordt bij talloze kwaaltjes ingezet. Griep en verkoudheid, keelpijn, maagpijn: noem maar op. Curcumine, het werkzame bestanddeel in Kurkuma, heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen en is rijk aan antioxidanten.

Curcumine ondersteunt ook de gewichtsafname omdat het de insuline- en leptineresistentie helpt te verlagen. Dit is nodig om te voorkomen dat je vet opslaat.

Door kurkuma met een beetje zoet te combineren krijg je een aards, licht kruidig drankje en door peper toe te voegen wordt de opname van curcumine in je lichaam sterk verhoogd. Als je het drankje vaker gebruikt, zul je merken dat je steeds minder behoefte aan zoet krijgt en dat je in plaats daarvan meer kurkuma zult willen toevoegen.

Mocht je liever latte drinken, dan kun je de ingrediënten blenden en zo je eigen moderne versie van deze traditionele drank maken.

Ingrediënten:

  • 2 kopjes ongezoete amandelmelk
  • 1 eetlepel rauwe honing of 1 in water geweekte medjool dadel
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 kaneelstokje of 1 theelepel gemalen kaneel
  • klein snufje zwarte peper
  • beetje vers geraspte gember
  • 1 eetlepel kokosolie (voor een latte)

Doe alle ingrediënten in een pannetje en breng bijna aan de kook. Let op dat de melk niet overkookt. Zet het vuur laag en laat een kwartier sudderen, maar niet koken. Als je het langer laat sudderen wordt de smaak sterker. Zeef de melk en serveer warm met een vleugje kaneel.

Voor een gouden kurkuma latte:

Doe alle ingrediënten na bovenstaande bereiding in een blender. Voeg 1 eetlepel kokosolie toe voor een dikkere latte. Blend ongeveer 1 minuut.

Varieer op het recept door 1 kardemompeul of wat vanille-extract toe te voegen tijdens de bereiding. Voor een zoetere versie kun je meer honing of dadels toevoegen.