Ingrediënten voor 2 zware broden:

- 2 kilo biologisch volkorenmeel (Zeeuwse Vlegel; bij molens verkrijgbaar)

- 40 gr. pompoenpitten

- 40 gr. pijnboompitten

- 100 gr walnoten

- 5 zakjes droge gist

- 12 gr. Keltisch zeezout (in vijzel fijn malen)

- 100 gr. havervlokken

- 1 theelepel vit. c-poeder (voor mooie korst)

- 1 flinke scheut olie (rijstolie)

- 1100 ml lauw water

- boter om blikken in te vetten

- 2 grote bakblikken (o.a. bij Action verkrijgbaar)

- Plastic folie

Bereiding:

-Giet het water in de draaiende kom

-Het bakje met zout, pitten, havermout, vit. C en walnoten er bij.

(walnoten in plastic zakje en kapotkloppen met vijzelstamper)

-Een deel van het meel er bij

-Gist erdoor strooien

-Rest van het meel er bij.

-Scheut olie er bij

-Dan ong. 20 minuten laten kneden.

-Ondertussen de bakblikken en het folie invetten met boter.

-Deel het deeg in tweeën, rol het even uit tot het een mooi glad brood is en stop het in de bakblikken

-ingevet folie er met een elastiek op vastzetten

-Ongeveer een uur laten rijzen, tot het deeg tegen het folie staat

-Oven voorverwarmen op 200 graden, daarna terug naar 180 graden hetelucht met bakje water of stoomoven

-Broden in ongeveer een uur gaar bakken.

-Als ook de onderkant goed is (even er uit halen om te kloppen), ze er uithalen en een half uur op een rekje laten afkoelen.

-Wat je niet direct nodig hebt kun je invriezen