Door Juglen Zwaan

Deze granolabar maak je snel en gemakkelijk zelf en je hebt er geen oven voor nodig. Een stevige keukenmachine is wel handig. Even mixen, een tijdje in de vriezer of koelkast en smullen maar. Door verschillende zaden en noten toe te voegen maak je er een echte superfoodbar van met behoorlijk wat eiwitten. Handig om mee te nemen, bijvoorbeeld voor na een workout. Zonder suiker, met slechts de zoetheid van de dadels.

Ingrediënten voor 6 repen

  • 75-100 gram dadels
  • 75 gram (gemengde) noten
  • 50 gram havervlokken
  • 50 gram zaden en/of pitten naar wens (bijvoorbeeld pompoenpitten, chiazaad, gojibessen etc.)
  • 1 volle el pindakaas of notenpasta
  • 2 tl kokosolie
  • 1 mespuntje kaneel
  • Snufje zout

Optioneel: handje gedroogde cranberry’s.

Bereidingswijze
Week de dadels 15 min in heet water. Gebruik 100 gram voor meer kleverige, zoete repen. Rooster de havervlokken op laag vuur met de kokosolie een paar minuten lichtbruin. Laat afkoelen. Voeg de dadels toe aan de keukenmachine, samen met de noten en notenpasta/pindakaas. Laat draaien tot er een kleverige, vochtige massa ontstaat. Voeg zo nodig wat van het overgebleven dadelvocht toe. Meng de overige ingrediënten door het mengsel, samen met de havervlokken. Spatel goed door elkaar. Het geheel behoort wat kleverig te blijven zodat de repen straks niet uit elkaar vallen. Verdeel het mengsel in een platte schaal (een ijsbak bijvoorbeeld) en strijk met de bolle kant van een lepel glad. Zet een aantal uur in de koelkast of twee uur in de vriezer. Snijd daarna in repen en je zelfgemaakte bars zijn klaar om gegeten te worden!

Tips/variaties:

  • Vervang, voor minder zoete repen, een deel van de dadels door extra notenpasta.
  • De voedingswaarde kun je nog verder verhogen door één of meerdere eetlepels cacao toe te voegen.
  • Ook lekker met gedroogde abrikozen.
  • Voeg een halve theelepel kardemom of gember toe voor een kruidige smaak.