Bramen (met dank aan: www.kruidenmassages.nl)

Van de Braamstruik maak ik graag gebruik. Hoewel de bramen pas in augustus aan de struik verschijnen, kun je er het hele jaar door gebruik van maken. De bladeren zijn namelijk prima geschikt om thee van te zetten. In het voorjaar en in de zomer zit er meer smaak aan het blad, onder invloed van de zon en dan is de geneeskracht sterker. Toch kun je er in de winter en herfst gebruik van maken, want de struik bevat heel veel LEVENSKRACHT. Is het niet het gebrek aan levenskracht waardoor de mens ziek wordt?

Thee

Bramenbladeren bevatten onder andere vitamine A en C en de mineralen IJzer en Calcium.
Daarnaast diverse andere inhoudsstoffen die het lichaam helpen reinigen en sterker maken.
Je kunt heet* water op een takje met bladeren gieten, even laten trekken en je thee is klaar.
Het is een smakelijke thee. (* Laat het water even afkoelen na het koken voordat je de thee maakt. Als je kokend water op de bladeren schenkt kunnen er waardevolle inoudsstoffen uit de kruiden verbranden.)De bladeren geven hun stoffen nog beter af wanneer je de thee maakt op de volgende manier: Pluk een handvol met bladeren en doe ze in een pan met water. Zet het vuur zacht aan, totdat het kookt. Draai het gas uit, zeef de bladeren eruit en drink de thee. Bewaar het restant in een thermosfles.

Wil iemand deze "onbekende" thee niet drinken, combineer het dan met een andere thee. (Waarbij ik het meteen niet kan laten om te zeggen dat aan losse thee bij o.a. theewinkels verkrijgbaar, veel meer smaak zit dan aan voorverpakte thee in zakjes).

Bloedstelpend

Heb je geen Braamstruik in je tuin? Het is een heel algemeen kruid die in elk park en zelfs regelmatig in “gemeente-tuintjes” voorkomt. Het beste kun je een schaartje meenemen om je niet te bezeren. 
(Wanneer je huid bloedt, hou dan het blad van de Braam er tegen aan. In het blad zitten bloedstelpende en wondhelende stoffen).

Braam - Kruidengeheimen Braam - Kruidengeheimen
Braam - Kruidengeheimen Braam - Kruidengeheimen

Geneeskrachtige werking

Braam heeft o.a. een positieve werking op onze darmen. Zowel bij verstopping als bij diarree. Dat verbaast heel veel mensen. Het lijkt alsof de Braam kan denken en daarom weet hij bij iedereen persoonlijk wat hij moet doen.
Bramen of Braambladeren hebben nog meer geneeskrachtige eigenschappen. In dit verhaal beperk ik mij door te zeggen dat de Braam het lichaam stimuleert om de darmen schoon te maken. De meeste lichaamsklachten worden veroorzaakt door vervuiling in het lichaam waardoor het lichaam niet meer goed kan functioneren. Een pilletje tegen de pijn of andere ongemakken is misschien wel handig, maar realiseer dat het vuil in het lichaam achterblijft. Als afvalstoffen niet regelmatig worden verwijderd dringen ze uiteindelijk door de celwanden heen. Dit kan in het slechtste geval onherstelbare schade aan celdelingen veroorzaken.
Mensen die ik ooit Braambladeren heb aangeraden omdat ze last hadden van hun darmen zie ik tegenwoordig met een mooiere huid. Dit is een positieve “bijwerking” van de Braam. Afvalstoffen die niet via de darmen het lichaam kunnen verlaten, verlaten het lichaam via de huid. Als de darmen beter werken, krijg je dus een mooiere huid!

Braam  Braam