Met dank aan www.kruidenmassages.nl
  Tijm 
  Tijm  Tijm  
Recept van hoestsiroop met tijm zonder suiker kun je vinden onder aan het artikel.  

Moedig Tijm

Er is een tijd geweest waarin men een verband zag tussen gevoel en gezondheid. Bij verdriet, angst of bijvoorbeeld afgunst, merkte men dat de trilling van cellen in het lichaam kon veranderen. Als gevolg van een lagere trilling stroomde het bloed langzamer, afvalstoffen bleven hangen en uiteindelijk volgde een lichamelijke klacht. Kruiden werden niet alleen gebruik omdat ze bepaalde inhoudsstoffen hadden die bijvoorbeeld een wond konden helen, maar men wist ook dat kruiden konden doordringen tot in de geest. De kruiden konden de geest verhelderen en verdriet doen aanvaarden.

Deze “extra” eigenschappen van planten zijn echter onzichtbaar en kunnen niet door de wetenschap aangetoond worden. Planten worden daarom ontleed en synthetisch nagemaakt. Voor de mens is het met deze “dode” medicijnen daarom moeilijker om écht te genezen.
Veel van onze spreekwoorden en gezegdes verwijzen overigens nog steeds naar het verband tussen gevoel en gezondheid. (Het geld groeit niet op mijn rug, een last op mijn schouder, etc.) 

Een plant die destijds gebruikt werd om moed en kracht te versterken, was de Tijm. Daarom kreeg deze plant de Latijnse naam “Thymus” wat moed betekent. De Nederlandse naam Tijm is hier weer van afgeleid.
Thymus is ook de naam van de belangrijkste klier van ons afweersysteem: De thymusklier (zwezerik), deze klier bevindt zich in het lichaam tussen het borstbeen en de luchtpijp. De thymusklier is vooral in de eerste jaren van ons leven  bezig met het programmeren van de manier waarop infecties worden bestreden.

Als je lichaam wordt aangevallen door bacteriën, dan kan je twee dingen doen:

In het eerste geval neem je een anti-bioticakuurtje. Je lichaam hoeft zelf niets te doen, de kuur schakelt de vijand uit, maar ook een heleboel goede stoffen want deze “buitenstaander” kent geen verschil tussen goed en kwaad. Daarnaast is het wachten op de volgende aanval. Je lichaam heeft niet geleerd om zelf in actie te komen en je hebt weer hulp nodig. 

In het tweede geval ga je zelf in de aanval. Net als in een echte oorlog. Je maakt jezelf sterker om de vijand zelf op afstand te houden. Hier is natuurlijk moed, oftewel Tijm voor nodig!

Anti-biotica keert zich letterlijk én figuurlijk tegen het leven. (anti=tegen, bio=leven)
Tijm stimuleert de levenskracht door het lichaam te prikkelen om zelf de vijand uit te schakelen.

Maar daarnaast heeft de plant nog meer goede eigenschappen. Tijm staat bekend als een desinfecterende plant. (Tijm was één van de kruiden die werd gebruikt in Egypte bij het balsemen van de doden waardoor het ontbindingsproces van het dode lichaam tot stilstand kwam. Bacteriën werden door Tijm op een afstand gehouden.) Tijm kan bij allerlei infecties worden gebruikt, vooral bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, hoest, overmatig slijm, etc.

De plant bevat onder andere vitamine C en de mineralen calcium en ijzer.

Tijm  Tijm  

Enkele tips om Tijm te gebruiken bij verkoudheidsklachten:

-                      Thee drinken van gedroogde of verse takjes;

-                      Gorgelen met Tijmthee bij klachten aan de keel;

-                      Een voetenbadje nemen van Tijmthee;

-                      Stomen boven Tijmthee;

-                Hoestdrank (zonder suiker), het recept staat onder aan deze pagina.

Verwerk Tijm ook in gerechten; Als keukenkruid zowel vers als gedroogd in bijna alle gerechten te gebruiken. Het verbetert smaak en aroma en zorgt ervoor dat het eten minder snel bederfd als je het bewaard. Het zorgt voor een betere vertering bij zware, vette spijzen en gaat gasvorming tegen.

Tijm


Andere eigenschappen

Tijm heeft echter nog meer eigenschappen. Het kan gebruikt worden bij klachten aan de spijsvertering zoals krampen, winderigheid, diarree en vergiftigingen. Parasieten, wormen en schimmels hebben een hekel aan Tijm. Het bloed krijgt een betere samenstelling door het gebruik van het kruid.

Thee maken
Drink bij klachten 3 weken lang dagelijks een paar kopjes Tijmthee en gebruik het eventueel ook uitwendig (vb voetenbaden bij voetschimmel).
Tijmthee maak je door ongeveer een halve eetlepel Tijm in een beker te doen en daar water wat even van de kook af is over het kruid te gieten.
Laat de tijm even trekken en zeef de kruiden eruit.
Bij vaginale schimmels kun je een pannetje Tijmthee in de toiletpot zetten en daar boven gaan stomen. (Dit lukt waarschijnlijk alleen in oude toiletten, deze hebben een horizontaal stuk).

Bij de meeste kruiden is het niet goed om ze maandenlang intensief te gebruiken. Als de klachten na 3 weken nog niet over zijn, is het beter om een ander kruid te gaan gebruiken of een deskundige te raadplegen.

Bij een natuurdrogist zijn diverse middelen op basis van Tijm verkrijgbaar; hoestdrank, thee, tinctuur en zelfs Tijmhoning.
Vraag de verkoper om meer informatie.
De tinctuur van Tijm mag bijvoorbeeld door zwangere vrouwen niet gebruikt worden.Etherische olie
Er is ook etherische olie van Tijm verkrijgbaar. Etherische olie is de geur van de plant die uit de plant is gehaald. Dit is een heel sterk werkend product. Neem etherische olie nooit in en gebruik het alleen verdund op de huid.

Aardappelen
De niet-natuurlijke aardappelkweker gebruikt een chemisch middel om te voorkomen dat aardappelen gaan schimmelen. 
De biologische kwekers leggen takjes tijm tussen de aardappels. Tijm is een natuurlijk middel dat voorkomt dat aardappelen gaan schimmelen.

Welke Tijm?
Ik hoop dat jullie door het lezen van dit artikel een klein hoekje in de tuin kunnen vrijmaken om deze veelzijdige plant neer te zetten. In de zomer trekt hij nuttige insecten aan en in tijden van nood kun je er gebruik van maken.Er zijn een paar honderd verschillende soorten tijm, waarvan er 2 medicinaal gebruikt worden. De echte tijm, Thymus vulgaris en de wilde tijm, Thymus serpyllum. De andere tijmsoorten kunnen in de keuken worden gebruikt, maar hebben een mildere werking.

Aan het begin van de bloei is de concentratie van de werkzame stoffen het sterkst. Wanneer je gedroogde tijm koopt zal het waarschijnlijk op het juiste moment zijn geoogst.
Als je een plant uit het tuincentrum haalt, maak er dan niet direct gebruik van. In het tuincentrum worden veel planten behandeld met chemicaliën. De groentenboer of Turkse supermarkten hebben meestal onbespoten tijmplanten te koop.

Tijm  Tijm

Tot de volgende keer!

November 2013
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl


Recept Hoestsiroop

(c.q. weerstandsverhogende siroop)

Meestal wordt suiker aan hoestsiroop toegevoegd. Hierdoor wordt de vloeistof stroperig en blijft het minstens een jaar houdbaar. Onderstaand recept is op basis van honing. Maak een kleine hoeveelheid en bewaar in de koelkast want het is niet zo lang houdbaar.

Benodigdheden:
500 ml Water, 3 eetlepels gedroogde kruiden voor verkoudheid zoals Tijm of Venkelzaad.
Honing (Gebruik goede honing, het liefst van de imker. Helaas wordt in de voedingsindustrie honing regelmatig gemengd met suikerwater - vooral de goedkopere honing uit de supermarkt)Werkwijze: 
Meng de kruiden met het water en zet dit op het vuur. Roeren totdat het kookt. Dan ongeveer een half uur zacht laten pruttelen in een pan zonder deksel. (af en toe roeren)
Zeef de vloeistof (eventueel door een kaasdoek) en weeg af hoeveel vloeistof er over blijft.
Als de vloeistof afgekoeld is tot ongeveer 50 graden*: 
Afhankelijk hoeveel je wilt maken: Bij 100 gram vocht voeg je ongeveer 50 gram honing toe. Roeren totdat het is opgelost. Niet meer verwarmen! Als het is afgekoeld in een afgesloten flesje in de koelkast bewaren.

* Boven de 60 graden verliest honing grotendeels haar goede eigenschappen. 

Inname
Kleine kinderen 3x daags 1 theelepel, anders 3x daags een eetlepel.