Heermoes Is Meer Dan Een Lastig Onkruid
Veel mensen vinden heermoes (of paardenstaart) een lastig onkruid. Het groeit dan ook op veel plaatsen te pas en te onpas in de tuin.
Weinigen weten echter dat heermoes ontelbaar veel toepassingen heeft.
Heermoes in de (moes)tuin
In de tuin is heermoes een belangrijke indicatorplant: hij vertelt je eigenlijk dat je grond een tekort aan mineralen heeft en slecht doorlatend is. Als er dus veel heermoes in je tuin groeit, wil dit zeggen dat je grond heel arm is, en dat je iets moet ondernemen.
Je kan dan bijvoorbeeld lavameel gebruiken om je bodem te verbeteren.Heermoes kan ook gebruikt worden als natuurlijk preventie- en bestrijdingsmiddel tegen schimmels als schurft, roest en meeldauw.Je vindt het recept om een heermoesextract te maken op mijn blog:
http://moestuinmomenten.be/natuurlijke-bestrijdingsmiddelen/#heermoes
Heermoes en zijn genezende werking op je lichaam
Heermoes is bovendien versterkend voor de mens en bevat héél veel opbouwende inhoudsstoffen.
Heermoesthee verhoogt je weerstand vanwege de vele mineralen die het kruid bevat.
Heermoes is een diureticum dat kan ingezet worden bij indicaties als behandeling van oedeem, nier- en galstenen, blaasinfecties, incontinentie en nier- en blaasproblemen.
Het heeft een versterkende werking op de nieren, blaas en urinewegen.
Ook kan het worden ingezet bij problemen van het bewegingsapparaat, o.a. osteoporose, botbreuken, reumatische aandoeningen, blessures en (pees)ontstekingen. Dit omdat het veel mineralen bevat en de absorptie en toepassing van calcium bevordert .
Het helpt verder bij blaasontstekingen, nierbekkenontsteking, en blaaskrampen.
Het kruid is ook een middel tegen bijvoorbeeld jeukende huiduitslag.
Kompressen met heermoesthee worden gebruikt ter behandeling van onder andere maagkrampen, pijnlijke oprispingen, ontstekingen, en leveraanvallen.