Met dank aan kruidengeheimen.nl

Vlas - Kruidengeheimen Lijnzaad - Kruidengeheimen

Lijnzaad kun je in de tuin strooien.
Dan kun je volgend jaar zelf zaadjes oogsten
of gewoon genieten van de mooie bloemen.

Alles over Lijnzaad 

De meeste mensen kennen lijnzaad als stimulans voor de darmen. Maar het is veel meer dan dat! De waardevolle kennis hierover kan mogelijk je gezondheid verbeteren. Daarom wordt het de hoogste tijd om deze kennis met jullie te delen.

Vlas

Lijnzaadjes zijn afkomstig van de vlasplant.
De Latijnse naam van deze plant is Linum usitatissimum. Linum betekent draad. Ons woord linnen is hiervan afgeleid omdat linnen doeken gemaakt worden van de vezels van deze plant. De tweede naam usitatissimum betekent “allergebruikelijkst” omdat de plant zeer veel toepassingen kent.
De mens maakt al duizenden jaren gebruik van de plant. Het zaad is een voedingsgewas voor zowel mens als dier. Verder worden bestanddelen van de plant gebruikt bij de productie van verf, papier, cosmetica, zeep, touw, vloerbedekking, medicijnen, isolatiemateriaal en nog veel meer.
Vlas is een eenjarige plant die tot anderhalve meter hoog kan worden en kleine lichtblauwe of witte bloemetjes draagt. De bloemetjes openen zich alleen ’s morgens en bij mooi weer. Ze worden gevolgd door een doosvrucht die ongeveer tien blonde of bruine zaadjes bevat.

Slijmstoffen

In de kruidengeneeskunde worden van de plant alleen de zaadjes gebruikt.
Deze bevatten onder andere veel olie, eiwitten en slijmstoffen. Deze slijmstoffen hebben een gunstig effect op alle slijmvliezen in ons lichaam. Slijmvliezen hebben we in al onze organen die in contact staan met de buitenwereld, zoals de huid, ogen, neus, keel, longen, vagina en darmen. De functie van deze slijmvliezen is bescherming en transport van afvalstoffen.
Lijnzaad kan bij allerlei slijmvliesaandoeningen verlichting geven; het zorgt ervoor dat overtollig slijm wordt afgevoerd, het verzacht, werkt ontstekingsremmend, herstelt slijmvliezen en omhult schadelijke bacteriën en voert ze af.

Vlas  

Darmen

Lijnzaad is één van de beste remedies bij verstopping. Wanneer het zaad in water wordt geweld, wordt het dik en slijmerig. Als je dit inneemt, wordt het gewicht en volume van de voedselbrij vergroot. Hierdoor verbetert het glijvermogen en de darmperistaltiek en dit leidt tot een stoelgangsdrang.
Lijnzaad herstelt het darmslijmvlies bij beschadiging door laxeermiddelen of antibiotica. Ook kan het geurmoleculen omhullen waardoor de ontlasting minder ruikt.
Eventuele wonden en zweren in het spijsverteringsstelsel worden door de slijmlaag afgedekt, waardoor ze kunnen herstellen.

Zwangerschap en overgang

Bij de man verbetert de kwaliteit van het sperma door lijnzaad, waardoor de kans op een zwangerschap groter wordt. Een aanstaande moeder doet er goed aan lijnzaad te gebruiken omdat het een waardevol voedingsmiddel voor de foetus is.
Tijdens de overgang verandert de hormoonspiegel en dit kan droge slijmvliezen van mond en vagina veroorzaken. Lijnzaad zorgt ervoor dat de conditie van het slijmvlies wordt hersteld. Ook merken vrouwelijke gebruikers op dat ze minder last hebben van het Premenstrueel syndroom (PMS); een verzamelnaam van klachten die sommige vrouwen ervaren in de periode voor hun menstruatie.

lijnzaad - kruidengeheimen 

Urinewegen

De blaas en de urineleider zijn ook bekleed met slijmvliezen. Daarom kan lijnzaad bij diverse klachten in dit gebied verlichting geven zoals bij ontstekingen en irritaties van de urineleiders, de blaas en het nierbekken.

Luchtwegen

Bij (chronische) klachten aan de luchtwegen kan lijnzaad helpen met het herstel en het voert schadelijke bacteriën af. Bij een zere keel kun je je mond gorgelen en spoelen met het slijmerige vocht uit de zaadjes.
Bij droge ogen zorgen de inhoudsstoffen van het zaad dat de ogen van binnenuit bevochtigd worden.

Bloedvaten

Naast slijmstoffen hebben de zaden nog een belangrijke inhoudsstof; olie met onverzadigde vetzuren (omega 3).
Deze olie is zeer goed voor de bloedvaten. Bij arteriosclerose (verharding van de aders), vernauwde bloedvaten en een verhoogd cholesterolgehalte kun je met lijnzaad op een natuurlijke manier je bloedvaten reinigen. Wanneer er in je familie veel hart- en vaatziekten zijn, is het verstandig om regelmatig lijnzaad te gebruiken.
Als gevolg van schonere bloedvaten wordt de doorstroming van zuurstof en voedingsstoffen verbeterd waardoor andere aanverwante klachten zoals stijve en stramme spieren kunnen verlichten.

                              Lijnzaad - Kruidengeheimen  Lijnzaad - Kruidengeheimen 

Gebruik

Lijnzaad is te koop als heel lijnzaad en als gebroken lijnzaad. In alle gevallen is het beter om hele zaadjes te kopen. Vanaf het moment dat de zaadjes gebroken worden, vinden er namelijk oxidatieve processen plaats waardoor de voedingswaarde langzamerhand terugloopt. Wanneer je de focus wilt leggen op de darmperistaltiek en het herstel van slijmvliezen moet je het zaad in zijn geheel gebruiken. Het is belangrijk de zaden voor gebruik te laten weken:

Bereiding:
Neem één tot driemaal daags een theelepel zaad (je mag het opbouwen tot een eetlepel per keer.) De beste manieren om de slijmstoffen vrij te maken:
 -  Overgiet de zaadjes met ruim water en laat het ongeveer 8 uur weken voordat je het inneemt. Zet de volgende dosering meteen weer klaar na inname.
-  Of overgiet de zaadjes met 250 ml water en breng het langzaam aan de kook. Laat het twintig minuten zacht doorkoken.

Wanneer je het lijnzaad op één van deze bovengenoemde manieren inneemt, wordt de harde schil van het zaad niet door het lichaam opgenomen. De calorierijke zaadjes zullen in zijn geheel het lichaam via je ontlasting verlaten.
Gebroken lijnzaad hoeft niet geweekt te worden. Kneus de zaden vlak voor inname fijn met een vijzel of elektrische koffiemolen. Met deze bereidingswijze wordt het zaad wel door het lichaam opgenomen. Ervaar zelf het verschil.
Gemalen lijnzaad wordt  lijnzaadmeel genoemd. Dit kun je tevens verwerken als meel in verschillende recepten, koekjes, crackers, pannenkoeken, cake, etc.

Wanneer je de focus op overgangsklachten en op de bloedvaten wilt leggen, kun je gebruik maken van lijnzaadolie. Deze olie mag alleen koud ingenomen worden en bederft snel. Het is onder andere te koop bij reformzaken. Hou er rekening mee dat het een nogal uitgesproken smaak heeft.

  Lijnzaad - Kruidengeheimen 
In water geweekt vormen de zaadjes zich tot een slijmerige massa.

  

Belangrijk:

-        Hoelang het duurt voordat resultaat wordt bereikt verschilt per persoon.

-        Om te voorkomen dat de darmen lui worden is het beter om rustperiodes in te lassen. Gebruik het zaad maximaal drie weken achter elkaar. Stop dan minstens één week.

-        Lijnzaad kan meerdere malen zijn volume aan vocht opnemen, zorg daarom dat je een paar glazen extra water drinkt als je de kuur volgt;

-        Neem lijnzaad in vóór de maaltijd;

-        Gebruik het niet vlak voordat je gaat slapen. Het is ook niet geschikt voor bedlegerige patiënten;

-        Overleg met je arts wanneer je overweegt een kuur te volgen en ernstige klachten hebt of problemen hebt met je spijsverteringsstelsel (bijvoorbeeld vernauwingen). Eventueel kun je de zaadjes uit het slijm zeven en alleen het slijm innemen.

-        Lijnzaad kan de werking van sommige reguliere medicijnen beïnvloeden. Vraag advies aan je apotheker;

-        Lijnzaad kan de opname van medicijnen en supplementen beïnvloeden. Neem de medicijnen minimaal een uur voor of na het lijnzaad in.

-        Diabetici moeten rekening houden met een vertraagde glucose-opname wanneer ze lijnzaad innemen.

Lijnzaad - Vlas - Kruidengeheimen  Lijnzaad - Vlas - Kruidengeheimen Lijnzaad - Vlas - Kruidengeheimen
Een wortel van een jong Vlasplantje, een jong Vlasplantje en de plant in bloei.      

Uitwendig

-        Lijnzaad verzacht en herstelt de huid;

-        Vermindert eczeem en psoriasis;

-        Lijnzaad maakt vastzittend slijm los en geeft verlichting bij holte-ontstekingen;

-        Een lijnzaadkompres onttrekt afvalstoffen aan het lichaam en werkt uittrekkend bij abcessen, splinters, zweren en (steen)puisten;

Bereiding lijnzaadkompres:

Stop twee eetlepels lijnzaad in een zakdoek en knoop hem dicht met een touwtje. Laat het tien minuten in kokend water hangen. Haal het zakje uit het water en laat het even afkoelen. Wrijf het daarna zo heet mogelijk over de te behandelen plek. Regelmatig herhalen.