Thee van kruiden maken

Sinds een paar jaar maak ik zelf thee van allerlei kruiden.

Het begon met paardebloemwortelthee, omdat de oude Chinezen dat 2000 jaar geleden al gebruikten om Leukemie te lijf te gaan. Het is ook heel goed tegen osteoporose en versterkt je lever! Paardebloemen kwamen volop in de moestuin op en ben ze zelfs gaan kweken. In het najaar zitten ze vol reservevoedsel, dus dan oogst ik ze, rasp ze in de keukenmachine en droog je in een droogoventje.

Daarna kwam de kamille. Ik heb een theezakje met kamille opengemaakt en gezaaid. Als de bloemen in de zon goed open staan en nektar maken, oogst je ze en leg ze op een tochtige plaats in de schaduw te drogen, of stop ze in een droogoventje. Kamille is dan niet alleen lekker, maar ook goed voor de maag en rustgevend.

Goudsbloemthee volgde al snel. Het werkt uitstekend tegen allerlei ontstekingen in je lichaam. De bloemblaadjes oogst ik als de bloemen prachtig open staan en zet ze dan in de schaduw te drogen. 

Pluimen van Solidago zijn gemakkelijk te plukken. Pluk ze al, als ze bijna open zijn, anders groeien ze nog door en heb je zaden met pluis. Deze hang ik meestal in de schuur te drogen. Werkt uitstekend bij plasproblemen.

Venkelzaadthee Is een heerlijk naar zoethout geurende thee. Ik laat in de tuin veel venkel in het zaad gaan, waarna het eenvoudig oogsten is. Voor ik het in mijn theekop doe, vijzel ik het even. Het werkt ontstekingsremmend, pijnbestrijdend, rustgevend, vermindert winderigheid, goed voor de maag, vochtafdrijvend en zelfs kankeremmend.

Lindebloesemthee is heel rustgevend,versterkt het immuunsysteem, werkt zweetdrijvend en is daardoor koortsverlagend,  het is krampstillend en bevordert de spijsvertering. Tenslotte is het ook nog bloeddrukverlagend. Vlak bij mijn moestuin is een verkeersvrij Ravelijn (eiland), dat omringd is door prachtige Lindes. Als de bomen net in bloei staan, pluk ik op zonnige ochtenden een heleboel bloesems, compleet met stengel als ze nog maar net in bloei staan.

ZwarteBesBladthee is goed tegen artrose, jicht, reumatoïde artritis (RA) en andere reumatische aandoeningen, diarree, koliek, hepatitis, leverziekte en epileptische aanvallen. Het gedroogde blad wordt ook gebruikt voor hoest, kinkhoest, verkoudheid, urineweginfecties, oedeem en blaasstenen. Dus een thee met vele toepassingen. Heel simpel te verkrijgen: ik knip een bos takken met bladeren af en hang ze in de schaduw te drogen. Gedroogde bladeren eraf ritsen en klaar is Kees.

 

Pepermuntbladthee is opwekkend en ontkrampend bij allerlei nerveuze aandoeningen, goed bij migraine, hoofdpijn door oververhitting (zonnesteek, sauna etc.) Ook bij een zenuwuitputting en zenuwpijn. Ook bij een pijnlijke menstruatie. Maakt opgewekt. Ook gebruikt bij kiespijn en tandvleesontsteking.

Pepermunt is eenvoudig te kweken. Pepermunt is simpel te stekken met een stengel en ook met een stuk stengel met wortel. Takjes afknippen en weer drogen in de schaduw of een droogoventje. Een groot deel van het jaar kun je het gewoon vers gebruiken.